O składnikach

Jakie składniki są używane w naszej karmie i ciastkach?

Postaram się aby była to krótka informacja. Zanudzać Was będę na swoim blogu. Tam dowiecie się więcej o produktach/składnikach, o tym co jest zdrowe dla naszych czworonogów, czego unikać  a co może być dla nich szkodliwe, a czasami zabójcze. O witaminach, minerałach, ziołach i wszelakich suplementach …...

Staramy się, aby nasze składniki były świeże, ale jak to bywa, czasami trudno jest je zakupić, a w pewnych miesiącach bywają nieosiągalne (a jeżeli są dostępne to okazuje się, że ich ceny nie są dla nas „dostępne”). Aby nie podnosić cen naszych produktów, sprzedajemy je sezonowo, lub zastępujemy je mrożonymi lub suszonymi owocami i warzywami. Suszymy je sami, tak aby mieć pewność, że nic nie zostało do nich dodane i aby zachowały swoje wszystkie odżywcze składniki. Nie posiadamy „hurtowni” składników. Wszystko kupowane i produkowane jest na bieżąco, aby było świeże, smaczne, naturalne i urozmaicone - czyli domowe. Takie jest założenie naszej małej „firemki” - a moi Testerzy zgadzają się ze mną w 100% - stawiamy na jakość, a nie na ilość

WAŻNE!!!!!!!!

Pamiętaj, aby wszystko podawać z umiarem i pod kontrolą – nawet najzdrowsze produkty (a także witaminy) w nadmiarze mogą szkodzić.

A więc zaczynamy:

Podstawą diety u psów i kotów jest mięso oraz ryby . Dopuszczalny jest właściwie każdy

rodzaj mięsa, z ryb zalecany jest dorsz (szczególnie dla psów starszych ), pstrąg, tuńczyk, łosoś, sardynki. Zawierają cenne dla organizmu, łatwo przyswajalne i wysokowartościowe białko, witaminy, minerały oraz kwasy tłuszczowe.

Krewetki - zawierają jod, wapń, selen, fluor, żelazo, cynk, magnez, witaminy z grupy B, Wit D.

Płatki orkiszowe - przynoszą ulgę w dolegliwościach przewodu pokarmowego, zwiększają odporność organizmu i usuwają toksyny. W ich składzie znajdują się: cynk, miedź i selen, a także witaminy: A, E i D.

Płatki owsiane - uważane są przez wielu dietetyków za najzdrowsze. Dostarczają organizmowi żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor, wapń, witaminy B1, B6, E, kwas foliowy, a także pierwiastki śladowe - selen, miedz, mangan, zawierają niewielką ilości soli.

Ryż - należy do zbóż bezglutenowych. Stosujemy zarówno ryż brązowy jak i biały. Ryż brązowy jest bardziej przeze mnie preferowany, gdyż jest najmniej przetworzony, a co za tym idzie najbardziej wartościowy i odżywczy. Zawiera więcej od ryżu białego białka, witamin (E, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, folianów), składników mineralnych (sodu, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, manganu) oraz zawiera kwas fitynowy, który wspomaga oczyszczenie organizmu z toksyn. Ryż biały, choć mniej wartościowy, nie jest pozbawiony wielu zalet, m.in. jest on lekkostrawny. Ryż działa przeciwbiegunkowo, łagodzi podrażnienia jelit.

Kasza jaglana - ma mało skrobi, dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2(ryboflawiny) i B6(pirydoksyny) oraz żelaza, miedzi, fosforu. Jest lekkostrawna i nie uczula, gdyż nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe, zalecana dla psów z wrzodami żołądka , zapaleniem jelit oraz w diecie psów starszych.

Mąka ryżowa - używamy mąki z ryżu brązowego/naturalnego i białego - dla pewności robiona w domu.

Mąka z tapioki – znajdują się w niej węglowodany, które łatwo są trawione przez żołądek oraz niewielka ilość białka. Mąka ta nie zawiera glutenu, nie ma w niej także cholesterolu.

Mąka żytnia – używamy mąki pełnoziarnistej, która zawiera większe ilości błonnika, antyoksydanty, witaminy i minerały.

Mąka kokosowa – zawiera wysoką zawartość błonnika, witaminę C, mangan, tiaminę. Nie zawiera glutenu. Sprzyja wchłanianiu witamin i minerałów, ułatwia i wspomaga trawienie.

Bataty/Pataty - uważane za jedno z najbardziej odżywczych w przyrodzie warzyw. Praktycznie nie zawierają tłuszczu, są bogate w błonnik, mangan, witaminy A, B5,B6, C, cenne dla zdrowia pierwiastki, takie jak – żelazo, potas, mangan, miedź, a także kwas chlorogenowy, luteinę, zeaksantynę, oraz sterole roślinne.

Marchew - bogata w potas, sód, wapń, fosfor, siarkę, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt, w witaminy takie jak: A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP. Działa wzmacniająco, oczyszczająco, przeciwbiegunkowo, wzmacnia wzrok, wspomaga prace przewodu pokarmowego, chroni wątrobę oraz obniża cholesterol we krwi. Świeża marchewka jest świetnym „chrupakiem” dla psa.

Groszek zielony - dobrze wpływa na pracę układu trawiennego, wzmacnia kości, zapobiega chorobom serca. Możemy w nim znaleźć witaminy A,C,E,K,B1,B3,B6, kwas foliowy, minerały takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, błonnik pokarmowy czy potas.

Dynia - ma małą wartość kaloryczną. Bogate źródło witamin: C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy, zawiera zdecydowanie największą ilość beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Składniki mineralne w dyni to przede wszystkim fosfor , wapń , magnez żelazo. Jest źródłem błonnika i pektyn. Stymuluje układ krwionośny, układ pokarmowy, wpływa korzystnie na zmysł wzroku, pomaga zapobiegać chorobom nowotworowym, wzmacnia układ odpornościowy, pobudza trawienie, wspomaga pracę nerek, nie powoduje alergii. Zalecana jest przy problemach żołądkowych u zwierząt ( biegunce).

Warzywa krzyżowe - czyli brokuły brukselka, kalafior - doskonałe źródło witaminy C, K, manganu, polifenoli oraz antocyjanów. Zawierają ponadto glukozynolany, które wykazują silne działanie przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne. Inne składniki odżywcze to kwas foliowy oraz witamina B, błonnik, magnez, karotenoidy.

Zielone warzywa liściaste -   szpinak, lucerna, jarmuż,  doskonałe źródło błonnika, kwasu foliowego, saponiny, witaminy K, luteiny, karotenoidów oraz flawonoidów.

Pasternak - zapomniany, często nazywany biała marchwią. Działa moczopędnie, oczyszcza nerki, pęcherz, wzmacnia śledzionę, odtruwa organizm ,obniża ciśnienie, poprawia prace jelit. Zawiera witaminy C, B, B3, B6, fosfor, potas, kwas foliowy, wapń, magnez, żelazo, skrobię, błonnik.

Buraki - mają dużo kwasu foliowego, trochę witaminy C, B1 i A. Jest w nich dużo pierwiastków mineralnych: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, manganu, sodu, miedzi, chloru, fluoru, cynku, boru, litu, molibdenu, kobaltu oraz rzadko spotykanych w warzywach rubidu i cezu. Zawierają betaminę, która reguluje prace wątroby, przewodów żółciowych oraz woreczka żółciowego.

Natka pietruszki - jest jednym z bogatszych źródeł witamin: C, A, E, PP, K i nieco z grupy B. Dostarcza żelazo, wapń, potas, fosfor i mangan. Działa profilaktycznie, a nawet leczy krzywicę, anemię, szkorbut. Odtruwa i usuwa nadmiar wody z organizmu, oczyszcza przewód pokarmowy, regeneruje naczynia włosowate.

Kiełki mung - obniżają ciśnienie, poziom cukru, cholesterolu. Mają antyoksydacyjne i przeciwzapalne właściwości. Zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K oraz składniki mineralne takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, miedź, fosfor.

Kiełki lucerny/alfalfa - zawierają witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, składniki mineralne takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, krzem, cynk, sód, miedź, mangan, siarka, selen. Regulują trawienie, wspomagają leczenie dolegliwości reumatycznych, wzmacniają mięśnie, zęby, kości…. Używam świeżej oraz sproszkowanej lucerny.

Pestki z dyni - kaloryczne ale bogate w witaminy i minerały. Niektóre z nich to : A, C, E, K D, B1, B2, B3, B9, B12 wapń, mangan, magnez, fosfor, żelazo, cynk, potas . Od dawna są one stosowane w walce z pasożytami układu pokarmowego. Super dodatek do karmy - ale należy pamiętać, aby podawać je zmielone.

Pestki słonecznika - witaminowa bomba. Zawierają białko, Omega3, Omega6, węglowodany, błonnik, witaminy A,D,E,K,C, wszystkie witaminy z grupy B, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedz, mangan, selen. Dodajemy do karmy po zmieleniu.

Jabłka - dostarczają cennych witamin (C, A, E, K, witaminy z grupy B) i składników mineralnych(potas, żelazo, magnez, fosfor, wapń), są bogatym źródłem pektyn. Oczyszczają organizm, są lekarstwem zarówno na zaparcia jak i na biegunki, chronią układ krążenia oraz serce.

Banany - zawierają znaczne ilości beta-karotenu, witaminy A, witaminy z grupy B, C, D, E i K. Bogate są w potas, magnez, fosfor, wapń, sód , miedź, cynk, selen, fluor, żelazo, mangan i jod. Zawierają prebiotyki. Chronią przed chorobami serca, działają regenerująco i wzmacniająco na błonę śluzową żołądka, zalecane przy problemach żołądkowych (biegunce) chronią nerki, rzadko występuje alergia po ich spożyciu.

Mango - jak większość owoców jest bogate w witaminy: A, C, E, K, B1, B2, B3, B4, B6, B12, kwas foliowy oraz pantotenowy. Mango to również minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan oraz selen. Działa stymulująco na układ pokarmowy, korzystnie wpływa na pracę serca, działa moczopędnie oraz usprawnia pracę wątroby. Zawiera również antyoksydanty.

Melon - jest gatunkiem ogórka, należącego do rodziny dyniowatych. Jest źródłem witamin A, B1, B2, B6, C oraz karotenu. Składniki mineralne jakich dostarcza to głównie potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo. Stymuluje prace nerek. Według niektórych źródeł zjedzony wieczorem poprawia jakość snu.

Żurawina - stosowana jest od dawna jako środek leczniczy. Zawiera białko, tłuszcze, węglowodany oraz błonnik. Składniki mineralne to wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen. Jest bogata w witaminy: B1, B2, B3, B6, C, K. Popularna w leczeniu infekcji dróg moczowych, infekcjach bakteryjnych jamy ustnej, posiada właściwości przeciwgrzybiczne.

Ananas - stosowany jest na choroby wątroby, nerek, a także na anemię. Dzięki witaminom, solom mineralnym i kwasom organicznym, pomaga pokonać przeziębienie. Wzmacnia system immunologiczny, zwalcza wirusy i łagodzi najróżniejsze stany zapalne. Wpływa korzystnie na pracę nerek. Zawiera enzym, który wspomaga pracę jelit i usprawnia procesy trawienne, powoduje również spalanie nadwyżek kalorycznych. Jest bogatym źródłem manganu.

Maliny - zawierają kwasy organiczne, pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, witaminy (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz wiele substancji mineralnych - magnez, wapń, żelazo. Działają przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwbakteryjnie. Obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce. Zalecane przy chorobach nerek, woreczka żółciowego, hamują rozwój bakterii jelitowych, zmniejszają biegunkę.

Truskawki -zawierają dużo witaminy C, witamin z grupy B w tym B1, B2 oraz witaminę PP. Są bogatym źródłem mikro i makroelementów – wapnia, fosforu, żelaza, potasu i manganu. Usprawniają perystaltykę jelit. Zawierają bardzo dużą ilość wody, co pozwala na oczyszczenie organizmu, usunięcie nadmiaru toksycznych płynów ustrojowych.

Gruszka - bogata w witaminy: A, z grupy B oraz C. Zawiera sporo mikroelementów, m. in. potas, sód, wapń, magnez, jod i fosfor. Gruszki lekko obniżają ciśnienie krwi, a suszone ułatwiają trawienie.

Śliwki - posiadają wiele właściwości odżywczych. Kwasy organiczne i potas usprawniają krążenie, lekko obniżają ciśnienie i działają moczopędnie. Duża zawartość błonnika poprawia pracę żołądka i jelit, a także pomaga pozbyć się z organizmu substancji toksycznych.Witaminy B1 i PP łagodzą stres. Mają mnóstwo antyoksydantów.

Kokos - zawiera witaminy B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk.

Miód - ma właściwości antybakteryjne. Zawiera niewielką ilość witamin – A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, kwas nikotynowy i kwas pantotenowy i biotynę. Ponadto zawiera potas, fosfor, magnez, wapń, chlor, żelazo, mangan, kobalt i inne. Używamy miodów spadziowych i miodu nawłociowego.Oczywiście nie przesadzajmy z dawkowaniem.

Karob - inaczej mączka chleba świętojańskiego, zastępuje gorzkie kakao, zalecany dla alergików. Jest w 100% produktem naturalnym. Źródło minerałów takich jak: magnez, żelazo, wapń, fosfor oraz witaminy np. B1 B2, B3, E, a także wartości odżywczych: białko i węglowodany. Poprawia trawienie i można go stosować przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, obniża poziom cholesterolu. Bezpieczny dla naszych czworonogów.

Czarna jagoda lub borówka amerykańska - stosowane od wieków jako cudowny lek na wiele chorób m.in. jako kuracja przeciwko glistom i owsikom, na biegunki, jako antidotum na zatrucia, mają przeciwwirusowe i bakteriobójcze właściwości. Zawierają znaczne ilości Wit C,A,D i B. Bogate w cynk, mangan, chrom, żelazo, magnez, potas.

Papaja - tu można się rozpisać, a tak w skrócie ( drzewo nazywane „drzewem życia”, owoc składany do dnia dzisiejszego w ofierze bożkom) owoc jest niskokaloryczny, nie zawiera cholesterolu, jest bogatym źródłem witamin (m.in. C,A,E,K, Wit z grupy B) i minerałów (m.in. cynk, potas, magnez, żelazo). Zawiera m.in. papaine, która poprawia trawienie. Zwiększa odporność organizmu, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, oczyszcza organizm z toksyn, przyśpiesza gojenie ran, ma działanie antyrakowe, polecana przy cukrzycy, regeneruje miąższ wątroby.

Masło orzechowe - produkcja tylko domowa. Bogate w proteiny, zawiera zdrowe tłuszcze i witaminy E, H, które działają świetnie na sierść. Tak jak wszystko podajemy z umiarem.

Olej kokosowy - mój ulubiony …. w skrócie – stosuje się wewnętrznie (pobudza przemianę materii, wzmacnia odporność organizmu, działa przeciwkrwotocznie, łagodzi dolegliwości sercowe, chroni przed infekcjami, działa przeciwgrzybicznie), zewnętrznie – na skórę (nie jełczeje i zlizany przez zwierzę ma same pozytywy) oraz w kuchni, gdyż jest idealny do smażenia w wysokich temperaturach - nie pali się. Zawiera białko, żelazo, Potas, Magnez, Fosfor, Sód, Cynk, Witaminy z grupy B, Witaminy C, E.

Olej lniany - znany już w starożytnym Egipcie, Hipokrates w V wieku p.n.e. leczył nim zapalenia błon śluzowych, biegunkę, bóle brzucha. Zawiera m.in. Omega-3, Omega-6 i Omega-9.

Olej krokoszowy / olej z krokosza barwerskiego - zwany też ostowym (jako ciekawostka – używany do fałszowania szafranu, podobnie jak kurkuma, gdyż jest o wiele tańszy i ma podobny smak i zapach). W jego składzie najwięcej można znaleźć kwasu linolowego oraz niezbędnego wielonienasyconego kwasu oleinowego, kwasu palmitynowego oraz kwasu stearynowego. Zawiera on również alfa-tokoferol, czyli witaminę E.

Olej rzepakowy – nazywany też „oliwą północy”. Jest bogaty w wit A, E, D3 i K, zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, głównie kwas oleinowy, linolowy i linolenowy.

Olej z łososia islandzkiego - (tu pominę nazwę firmy) - stosuję od dawna, jest to typowy olej dla zwierząt. W opisie można się dowiedzieć, iż dostarcza wiele cennych kwasów tłuszczowych, które wpływają dobrze na system odpornościowy, sierść, przyśpiesza gojenie ran, dobry na alergie, choroby skóry oraz wpływa pozytywnie na funkcjonowanie różnych organów i tkanek.

Jajka - pomimo wielu mitów jest to cenny składnik diety. Maja dużo witamin A,D,E,,K oraz B2 i B12 oraz dostarczają pewne ilości siarki, potasu, fosforu, magnezu, chloru i miedzi. Żółtko to bogate źródło żelaza, cynku oraz lecytyny. Jajka do naszej produkcji są od kur z wolnego wybiegu , karmione zdrową paszą wolną od GMO.

Jogurt naturalny - zawiera dużą ilość wapnia, jest łatwo przyswajalny, (podczas produkcji mikroorganizmy rozkładają laktozę na cukry proste co sprawia, że jogurt staje się bardziej strawny niż mleko), korzystnie wpływa na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, zalecany podczas kuracji antybiotykami. U zwierząt zalecany jest (zmieszany z ugotowaną dynia) przy biegunkach, poprawia perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom.

Serek wiejski - podawać z umiarem. Kupować w sprawdzonych miejscach aby nie był „chrzczony” dużą ilością chemii . Jest bogatym źródłem białka, wapnia, jest lekkostrawny. Fajny od czasu do czasu jako starter dnia zmieszany z odrobiną naturalnego jogurtu i owocami – uwielbiany przez Nitkę.

Mleko kozie - zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, a także sporą zawartość Wit. A, B1, B2, niacyny, kwasu pantotenowego, wapnia i fosforu. Ma niewielką zawartość laktozy – więc zwierzęta z nietolerancją tego składnika mogą je pić. Ma dużą zawartość prebiotyków, korzystnie wpływa na hemoglobine i jest mlekiem hipoalergicznym – zawiera mniej kazeiny niż mleko krowie, a właśnie ten składnik jest główną przyczyną alergii. Często osierocone zwierzęta karmi się właśnie kozim mlekiem.

Parmezan - psy (i nie tylko) uwielbiają parmezan, gdyż ma on niepowtarzalny aromat i smak, ale oczywiście podajemy starty i w małych ilościach „dla smaczku”. Ma on niezwykłe wartości odżywcze – witaminy A,D,E,K witaminy z grupy B oraz wapń, żelazo, fosfor, potas, magnes, mangan selen cynk, sód…. Jest on również szybciej trawiony przez organizm niż inne sery.

Siemię lniane - właściwości jego chyba znamy wszyscy. A tak dla przypomnienia charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest naturalnym źródłem cynku, żelaza, kwasu foliowego, magnezu, witamin z grupy B, białka. Zawiera również rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik. Wskazany m.in. przy problemach układu pokarmowego – nadkwasota, biegunki, zaparcia, nieżyt jelit. Taka „mała apteczka”. Najlepiej zmielić tuż przed podaniem.

Spirulina - składa się w 100% z alg morskich i dostarcza pełnowartościowego białka, wspomagając zdrową dietę i oczyszczanie organizmu. Jest źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, naturalnego jodu, potasu, selenu, cennych witamin zwłaszcza z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12), makro- i mikroelementów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Kelp - ekstrakt z alg morskich, który jest źródłem naturalnego i najlepiej przyswajalnego jodu. Zawiera ogromną ilość minerałów, mikroelementów, aminokwasów i witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Kurkuma - zwana „złotym ziołem”. Oczyszcza wątrobę z toksyn, łagodzi dolegliwości żołądkowe, przeciwdziała sklejaniu się płytek krwi, działa przeciwzapalnie, rozkurczowo, przeciwwirusowo, grzybobójczo, bakteriobójczo, przeciwrakowo … lista jest bardzo długa. Jest silnym antyoksydantem. Skład: wapno, żelazo, magnez, mangan, potas, sód, fosfor, cynk, miedz, tłuszcze, błonnik, proteiny, skrobię , olejki eteryczne, witaminy B1 (tiamina), B2(ryboflawina), B3 (niacyna) B6 (kwas foliowy), E oraz K.

Wapno - sporządzone jest z „odkażonych” skorupek jaj a następnie zmielone na pył. W skorupce znajduje się nie tylko węglan wapnia, ale również wszystkie niezbędne dla organizmu makro- i mikroelementy: miedź, fluor, żelazo, mangan, molibden, siarka, krzem, cynk i inne.

Tauryna - bardzo ważna i konieczna w diecie kotów. Jej niedobór może powodować wiele ciężkich chorób u kotów takich jak ślepota, problemy z sercem, uszkodzenie systemu odpornościowego, wady rozwojowe układu nerwowego oraz szkieletowego. Moje otrzymują ją codziennie.

Liście mniszka - na wątrobę i nerki.

Zioła prowansalskie - pobudzają trawienie.

Mięta - łagodzi dolegliwości żołądkowe, udrażnia drogi oddechowe, działa uspokajająco, przeciwwymiotnie, dezynfekująco, uśmierza ból i odświeża oddech.

Bazylia -ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, eliminuje robaki żyjące w jelitach.

Cynamon - wpływa korzystnie na układ krążenia, ma właściwości antybakteryjne, wspomaga trawienie, zalecany jaki środek moczopędny i wiatropędny.

Ostropest plamisty - regeneruje wątrobę i nerki, działa odtruwająco i przeciwzakrzepowo, poprawia trawienie.

Pokrzywa - działa pomocniczo w stanach zapalnych dróg moczowych, dolegliwościach reumatycznych, oczyszcza krew.

Przytulia - leczy stany zapalne układu moczowego, oczyszcza krew, działa rozkurczowo na mięśnie, leczy nieżyt żołądka,jelit, działa przeciwzapalnie.

Gwiazdnica pospolita – zawiera wit A,C,F,PP, a także fosfor, magnez, miedz, potas, mangan, selen. Działa pozytywnie na układ trawienny jest przeciwzapalna, przeciwświądowa, oczyszcza organizm z toksyn , moczopędna, wzmacniająca.

Drożdże piwne - zawierają witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B12) oraz witaminę C i E, a także wiele minerałów: fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas, selen i chrom. Poprawiają odporność organizmu, regulują przewód pokarmowy, idealne na problemy skórne.

Czarci pazur – właściwości przeciwzapalne, przeciwreumatyczne, przeciwbólowe, przeciwbakteryjne. Idealny dla psów starszych.

Kocimiętka – zmniejsza napięcie, działa jak antydepresant.

     Dulse –Palmaria palmate – wodorosty dulse zawierają wapń, potas, magnez, żelazo, jod, mangan, miedź, chrom, cynk oraz witaminy A, B1, B2, B3, B6, B12, C i E. Są świetnym środkiem odżywczym, zalecane przy problemach jelitowych, wspierają florę bakteryjną jelit, regenerują błonę śluzową, działają antyseptycznie, posiadają właściwości usuwania robaków i pasożytów.

 

   Tester Zosia sprawdza składniki

 

 

PsieKocie Łakocie dokłada wszelkich starań w celu identyfikacji składników, które mogą powodować reakcje alergiczne u zwierząt. Jednak w związku z liczbą różnych oferowanych przez nas produktów, jak również liczbą produktów i składników wykorzystywanych przez nas w codziennej produkcji (włącznie z produktami pochodzącymi od naszych dostawców), nie można zagwarantować, że każdy alergen zostanie zidentyfikowany lub oznaczony lub też wyeliminowany. Klienci, którzy mają wiedzę o szczególnych alergiach swoich zwierząt muszą być świadomi powyższego ryzyka.

PsieKocie Łakocie nie bierze na siebie jakiejkolwiek odpowiedzialności za negatywne reakcje na konsumowane przez zwierzęta produkty ani też za przedmioty, z którymi mogą wejść w kontakt podczas jedzenia produktów PsieKocie Łakocie.Zawartość strony internetowej PsieKocie Łakocie, włącznie z tekstem, zdjęciami, plikami video i graficznymi oraz jakimikolwiek informacji lub danymi publikowanymi za jej pośrednictwem, służy wyłącznie celom informacyjnym.

PsieKocie Łakocie nie składa żadnych oświadczeń lub gwarancji co do poprawności i kompletności całej publikowanej na stronie PsieKocie Łakocie zawartości, zgodnie ze wskazaniami zawartymi w poprzednim zdaniu. Zawartość publikowana na stronie nie stanowi substytutu profesjonalnej porady lekarza weterynarii ani też diagnozy lub terapii. Zawsze należy konsultować się z profesjonalnym lekarzem weterynarii lub dietetykiem zwierząt w zakresie jakichkolwiek pytań dotyczących stanu zdrowia zwierzęcia i jego diety.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl